Genomgång av Säby-handlingar
Vad gäller sysselsättning på min fritid, så blev 2013 ett riktigt sorterings-, pappers- och forskningsår för min del. Det började med att jag fick möjlighet att gå igenom ett antal handlingar från tiden för Linroths ombyggnad av Värmlands Säby 1747 - 1777 till vad gården är idag. Skälet var att jag läst boken om Värmlands Säby Gård av Johan Cederlund och där hittat min anfader bland namnen, nämligen snickaren Wennerström. Nu har jag en del kopior i min ägo - Johan Cederlund hade nämligen gjort sig av med sina!
Redan i början av året var det kallt och det blev en del promenader i vintersolen. Bildsortering |
Klickar man på bilden, går det nog att se en del motiv på bilderna. Så fyllde jag visst år..... |
Så fyllde man år och blev så firad både här och hos Stina i Uppsala. Tårtan hade Mohamad gjort. Den var god! |
Så blev det påsk här hemma.... |
...och så april och islossning... |
...och lite utflykter till Vänern. Pappers- och annan rensning |
Diabilder
Så hade jag bestämt mig för att börja sortera in alla diabilder som jag dels tagit själv, dels övertagit efter mamma och pappa. Totalt är det väl ca 3000 diabilder, varav många finns nedstuckna i plastfickor i pärmar. De andra låg i små lådor i chiffonjén. Nu ville jag gärna kunna titta på dem och visa dem för barnen utan att behöva plocka med dem en och en och titta mot ljuset och inte veta vilken sida som är upp och ned. Sådan hantering har inte så värst många tålamod med idag, så det fanns stor risk att bilderna skulle förbli stående i sina pärmar eller liggande i sina kartonger. Jag måste m a o hitta på någonting och svaret blev diamagasin.
Sådana är inte så lätta att hitta idag, men jag fann ett stort antal, som jag fick relativt billigt, på Blocket. De anlände i en stor kartong och jag har börjat sortera in i dem. En hel del återstår, dock.....Arbetet får m a o fortsätta under 2014!
Här står diamagasinen upptravade på den stereobänk som jag köpte på loppis i Södra Råda i somras för 300 kr och målade vit. Det finns plats för 3 100 bilder i magasinen. |
Lite längre fram i augusti, hade jag en släktfest här i tre dagar för min egen närmaste familj med syskon, barn, barnbarn och respektive, kusiner på båda sidor samt i några fall kusinbarn, och också en tremänning med familj. Det var mycket trevligt och nu har jag lagt in bilder i det speciella inlägg som handlar om släktfesten. En bild ser du här inunder, men fler bilder kan du se genom att klicka här.
Utökning och inredning av hönshuset
I slutet av november var det dags att ta hit mina höns igen samt de två stycken två veckor gamla kycklingarna, som hönan Dora fått i mitten av november. För att få hit dem innan kylan slog till på riktigt, var jag tvungen att inreda hönshuset ordentligt, täppa till råtthål med husfix m m och se till att fönsterglas blev isatta i fönstren istället för pappen och plasten som täckte de två fönstren.
Jag har också fått planera bl a belysning, vitaminrik mat till i synnerhet kycklingarna, som inte kunnat lagra någon D-vitamin, eftersom de kläckts på senhösten. Jag var också ute på Krontorps torvmosse och hämtade tio säckar torv, som jag först drog så långt jag orkade och Mats och jag sedan baxade på en vagn och körde hem, samt några säckar halm härifrån Säby, som jag blivit lovad av en av ladugårdskarlarna. Sedan hönsen kom hit var det dock tämligen milt hela december, så att de kunde gå ute och picka.
Upprensning bland gamla och nya sopor
Min älsklingstupp Goliat, som jag köpte i somras, togs dock av höken alldeles efter det att jag tagit tillbaka hönsen hit, så därför ville jag inte lämna kycklingarna ur sikte när de var utanför hönsgården. Då hönorna och tuppen sökte sig till baksidan av ladugården, där det sedan urminnes tider ansamlats en stor mängd sopor - alltifrån gamla bilkarosser, barnvagnar, kärror, hinkar, flaskor m m m m till cocacolaburkar, biltillbehör och datortangentbord, rostskyddsflaskor, träull, cellplast och svanenmärkta diskmedels- och såpaflaskor, sysselsatte jag mig med att plocka ihop så mycket skrot jag kunde, vilket har blivit en "nätt" hög på norrsidan av huset. Främsta skälet var att jag inte ville att hönsen skulle picka i sig glasull eller cellplastbitar, vilket de gjorde, eller skada sig på trasiga flaskor.
Skräpet
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar