Alltsedan jag skrev inlägget
Värmlands Säby - ett bygge som krävde sitt pris?, har jag velat titta igenom de förteckningar över de arbetare som jobbade med att bygga upp det nya Säby, som Johan Cederlund nämner i sin bok Värmlands Säby (se högerspalten här intill). Jag har nämligen velat se dels om det var min anfader, som även gjorde bl a inredning och innertak till Visnums Kils kyrka, som även gjorde vindskapporna på taket till huvudbyggnaden; något Johan Cederlund nämner, eller om det var hans son, dels se vilka som jobbade med att bygga de övriga husen, hur mycket de tjänade m m.
Möjligheten att gå igenom handlingarna fick jag förra lördagen. Dock var papperen mer svårlästa än jag hade anat och namnet Lars Wennerström fann jag inte vid denna genomläsning. Eftersom Johan Cederlund dock nämner detta namn, så finns det ju där. Jag kommer därför att låta kopiera handlingarna och ta mig tid att gå igenom dem på fritiden.
|
Den här handstilen klarar man inte av att tyda i en handvändning! Man kan dock t ex för 1773 se att det står "gipsadt alla taken". Klicka på bilden för förstoring. |
Det kommer säkerligen att bli ett intressant studium. En sak har redan gått upp för mig genom studiet av min mors släktforskning och annat material jag har fått från nyupptäckta släktingar: När jorden i Visnum och Visnums Kil troligen inte räckte till för alla barn och barnbarn, utvandrade somliga till Amerika. Andra drog sig österut till de stora gårdarna, inte minst Värmlands Säby, som under Linroths tid från mitten av 1700-talet gav många arbetstillfällen.
Kristinehamns kyrka tog 6 - 7 aktiva år att bygga och 80 man jobbade med det bygget - ca 100 år efter det att Värmlands Säby Gårds nuvarande byggnader restes och troligen med helt andra tekniska hjälpmedel än vad som fanns att tillgå 100 år tidigare. Värmlands Säby huvudbyggnad, den som står idag, restes på 5 månader och 3 dagar (9 juni - 12 november 1772). Då fanns visserligen redan grunden, då den gamla träbyggnaden på våren rivits och bara grunden fanns kvar. Både rivningen av den gamla byggnaden, bortförandet av byggmassor, liksom uppförandet av den nya byggnaden krävde självklart sina dagsverken!
|
Här kan man för år 1772 läsa "det stora stenhuset under tak" och för år 1773 "rappat och inredt hela huset" |
|
Fullt inrett tog bygget ca 2 år och gav då både snickare, murare, glasmästare, smeder och tapetmålare jobb, för att inte tala om alla som måste jobba med transporter av allt material, inredning m m! Dessförinnan hade också de övriga byggnaderna, till stor del i sten, men även av timmer, rests och ibland flera gånger, eftersom flera av dem brann ner, t ex rian. Ett tegelbruk fanns också, liksom en kvarn. Sammanlagt tog ombyggnationen av Värmlands Säby Gård 30 år; det är i varje fall de år som handlingarna omfattar, 1747 - 1777.
Ännu senare, när Linroths bygge avtagit, tycks många ha fått jobb i Bäckhammaren, som det hette i slutet av 1800-talet, och många jobbar kvar där än idag! Så hänger bygderna här nere ihop, vilket känns väldigt roligt och intressant att veta!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar