onsdag 15 november 2017

Laurentius Toreri Billichius

....eller Tords son Lars Billing från byn Långesäter, Bergs socken i Vadsbo härad; han, som en tid var huspredikant på Säby och så småningom blev biskop i Göteborg och som begravdes i Mariestads kyrka.  Honom har jag varit lite nyfiken på gällande hans härkomst. Han var alltså min farfars farmors mormors farmors farfar.

Hans sondotter gifte sig så småningom med länsmannen Olof Svensson och de bodde på länsmansbostället i Vall. Deras son Jonas, som tagit sig namnet Vallström efter Vallströmmen, som rann förbi gården Vall och skiljde den från Räverud, gifte sig med Stina Elfvia från Bengtsgård. De fick bl a dottern Greta, som gifte sig med snickarmästaren i Bengtsgård Lars Hallorsson Wennerström. Han var förmodligen den första som hette / tog sig namnet Wennerström. Kanske var namnet en anpassning till Gretas namn Vallström?

Denne Lars hjälpte till att förfärdiga Visnums kyrka genom att göra inredningen och måla kyrkan invändigt. Året därpå spånklädde han den. Han var då 23 år och titulerades snickarmästare.

Tjugo år senare gjorde han innertak, kyrkbänkar m m till Visnums Kils nya kyrka. Troligen var det också han som gjorde fönsterutsprången på huvudbyggnaden när Carl Linroth byggde om Värmlands Säby gård.

Laurentius var den utsocknes, som, kanske av en tillfällighet, hamnade som huspredikant i Säby. Möjligen knöt han då de kontakter som gjorde att hans sondotter Anna Billing kom att söka sig tillbaka till trakten och gifta sig där? I vilket fall kom Laurentius, nämndemannen och bonden Tords son, att bli en av orsakerna till den stora släkten Wennerströms alla ättlingar, varav många bor i trakten!

Länk till info om byn Långesäter.

Inga kommentarer: