torsdag 7 juni 2012

Visnums Kilsdagen

På nationaldagen igår den 6 juni var jag kluven i tre delar. Jag var nämligen både på Hembygdsgården i Kärr, Visnums Kil, och på Hembygdsgården i Kristinehamn och hade dessförinnan ett hastigt besök av min syster och svåger, som skulle åka till Stockholm. Därför hann jag inte stanna mer än ca en trekvart i Visnums Kil, vilket var alldeles för lite!

Det var lika trevligt och kreativt som förra året (den som vill, kan titta i Kristinehamnsbloggen - länk till höger - under Visnums Kil). Jag hann inte heller besöka alla stånd, tyvärr (såg dock att det var mycket trevligt genom en facebookvän), men hann bl a fika och köpa mitt livs första spetsgardiner. De sistnämnda för 20 kr på loppis.

Ny för i år var också Lars Alexandersson med hustru (han var i varje fall inte där förra året), av vilken jag köpte en dubbel pinnpenna; en gren med blå och en med rött bläck. Etsningen av mina barnbarns namn ombesörjdes av fru Alexandersson. Det blir nu en utmaning för Samuel och Nicolas att hålla i pennan samtidigt, alternativt skriva samtidigt med den :-)

Makarna Alexandersson från Posseberg sålde och i vissa fall etsade föremål av trä,
 såsom pinnpennor, skyltar och slipsar.

Jag hade gärna stannat en timme till och hälsat på fler vuxna och barn, samt  besökt fler stånd, men efter fikat, som jag åt på stående fot, fick jag hasta iväg in till stan, eftersom jag inte ville missa välkomnandet av nya medborgare kl 16. Sist jag besökte någon festlighet på hembygdsgården i Kristinehamn, tror jag var midsommaren 1982, när mina barn var två och fyra år. Är du intresserad av hur nationaldagsfirandet gick till i Kristinehamn, kan du klicka här! Tyvärr råkade jag av misstag i Kristinehamn 'deleta' flera bilder från firandet i Visnums Kil....

Hursomhelst sken solen på alla nationaldagsfirare i både Kristinehamn och Visnums Kil, vilka jag gällande det sistnämnda t o m tror var fler än förra året, vilket inte var lite då heller. Svårt att se att det är en avfolkningsbygd, med alla barn, unga och unga vuxna, som jag tror var fler än de i de lite högre åldrarna! När nu skolan i Kärr kommer att läggas ner, så tycks det i varje fall inte ha givit avtryck i befolkningens engagemang.

Bland annat såldes påsar med mjuka godiständer med texten: "I Visnums Kil är vi på bettet!" Ja, verkligen, och det är roligt att se!:-) - Grattis alla medverkande till en fin dag! - Jag hoppas kunna vara en bättre nationaldagsdeltagare (tidigare hette denna dag Visnums Kilsdagen, som nu alltså är flyttad till nationaldagen) nästa år. I år missade jag bara för mycket!

tisdag 5 juni 2012

På jakt i reservatet efter kulturbyggnader

Igår gjorde Kerstin Stenberg, sekreterare och tidigare under många år ordförande för Föreningen för Byggnadskultur i Kristinehamn, och jag en utflykt i Värmlands Säby Naturreservat för att ta oss en titt på det gamla bykhuset / tvättstugan, eller hur den nu en gång i tiden benämndes. När den sist var i bruk återstår att ta reda på, eller hur man fraktade dit kläderna och varifrån. Var det från hela Värmlands Säby gård eller var det bara från den närbelägna statarlängan Nyland? Isåfall - var tvättades Värmlands Säbys kläder och sänglinne och av vilka?

Temperaturen var perfekt för en 2,5-timmespromenad och vi förlänades även en fantastisk
 blomsterprakt genom många mer eller mindre oansenliga blommors masseffekt.

Ordningen på bilderna nedan motsvarar inte den verkliga kronologiska ordning enligt vilken vi besökte de olika husen, men det blir mer pedagogiskt att presentera vår färd som nedan. I själva verket både startade vi och slutade vår tur vid statarbostaden Nyland (bild saknas).

Kerstin Stenberg stående utanför den gamla skogvaktarstugan
 vid Djurgården alldeles vid reservatets norra gräns.

Vy mot söder och Kolstrandsviken. Denna vik brukar vara full av
 rastande fåglar strax efter det att isen gått upp i mars / april.

Denna skylt antyder att det finns visst intresse från f d Skogsvårdsstyrelsens sida för den
 gamla skogvaktarstugan och den har t o m ett nummer hos Riksantikvarieämbetet (RAÄ).


Inne syns det väl genom komockorna på golvet vilka som har tagit huset i besittning....


Den gamla köksspisen med bakugn.
 Den är i något bättre skick än eldstaden i rummet....

Kerstin på stegen till övervåningen. Här är det handbilade timret i gott skick,
vilket även är fallet på övervåningen. Sämre beställt är det i söder- och
 österläge i bottenvåningen, där timret är tämligen uppruttet.

Från Djurgården är det ca 500 m till tvätthuset på Sandholmen,
om vi nu har lokaliserat det rätt, så att det inte heter något annat där det står.
Samma väg är det dock, fast det känns längre bort än 500 meter.

Här står det lilla tvätthuset, men någon sand finns inte just här,
men man passerar en liten sandstrand på vägen dit.

Från öster, där väl huvudingången är, syns den gamla vedeldade tvättunnan.
Rent generellt kan man säga att ventilationen var god i båda husen.....!

Huset från söder. Det ser ut som en dörröppning även här.


Utsikt inifrån mot norr....

och mot öster....

och söder.
Att laga taket och väggarna - hur mycket kan det belöpa sig till? 50 000 kr?
Finns det ideella krafter som vill dra sitt strå till stacken? Det var frågor Kerstin och jag ställde oss.
Här är tvättunnan och klotter från åtminstone 1920-talet. Vi vill se det här huset rustat
 och låta besökare ta mer del i dettas och gårdens  historia!